Gebruikersgroepen

Julia Le Bijgewerkt door Julia Le

1. Gebruikersgroep wijzigen (0:34)
2. Bestaande Gebruikersgroep kopiëren (0:50)
3. Aanmaken nieuwe gebruikersgroep (1:28)
4. Gebruikersgroep verwijderen (3:30)

Stap voor stap lijst

Binnen booq kun je gebruikersgroepen aanmaken. Met deze groepen bepaal je waarvoor een gebruiker wel of geen toegangsrechten heeft in de backoffice of wat de gebruiker wel of niet mag in de app. Deze gebruikersgroepen kun je vervolgens weer koppelen aan een gebruiker. Gebruikersgroepen kunnen aangemaakt worden voor gebruikers van de app en voor gebruikers van de backoffice.

Gebruikersgroep wijzigen

Indien er al gebruikersgroepen aanwezig zijn, wat eigenlijk altijd zo is, kun je een groep wijzigen. Klik hiervoor op het potloodicoon naast de groep. Hierna krijg je het scherm om dingen te wijzigen, bijvoorbeeld de naam of de rechten. Klik hierna rechtsonder op "opslaan".

Bestaande Gebruikersgroep kopiëren

Indien er al gebruikersgroepen zijn aangemaakt, en dat is eigenlijk altijd het geval, kun je eenvoudig een extra groep aanmaken door een van deze bestaande groepen te kopiëren. Dat doet u door op het icoon met de twee vierkantjes naast een gebruikersgroep te klikken. Je hoeft dan niet alle instellingen helemaal opnieuw te doen en wijzigt wat nodig is, en dat is in ieder geval de naam, zodat je niet twee dezelfde groepen krijgt. Als alle wijzigingen zijn doorgevoerd klik je rechtsonder op "opslaan".

Aanmaken nieuwe gebruikersgroep backoffice

Je kunt ook een volledig nieuwe groep aanmaken door rechtsboven op "+Gebruikersgroep toevoegen" te klikken. Ik maak er eerst één aan voor de backoffice-gebruikers, financieel beheer en administratie.

  1. Vul de naam van de gebruikersgroep in
  2. Vul het type-gebruiker in
  3. Gebieden: Daaronder kan je bij gebieden aangeven, stel je werkt met meerdere filialen, voor welk filiaal de gebruikersgroep van toepassing is. Als je bovenaan een vinkje zet bij 'Deze groep gebruikt de locatie van de gebruiker' zal de betreffende gebruiker automatisch de locatie selecteren die bij de gebruiker is ingesteld. Meer informatie hierover vind je in het hoofdstuk Gebruikers.
  4. Versturen kassaprogramma’s: hier bepaal je of de betreffende gebruiker ook wijzigingen mag versturen naar de app.
  5. Rechten: hier stel je per onderdeel de rechten in. Mogen gebruikers niets, dan klik je "geen" aan. Je kunt kiezen voor alleen 'lezen' of 'lezen en bewerken'.
  6. Bij het onderdeel 'Financieel' kun je aangeven of gebruikers de rapportage, orders en openstaande posten mogen zien.
  7. Tot slot klik je op "Opslaan" om de groep te bewaren en daarna kun je bij Gebruikers de gebruikers koppelen aan de nieuwe Gebruikersgroep.
Aanmaken nieuwe gebruikersgroep App

Herhaal de handelingen zoals hierboven, maar kies bij 'type' voor "app gebruiker".

Zodra je hiervoor hebt gekozen komen de in te stellen rechten automatisch in beeld.Per onderdeel kan je aangeven welke rechten ze hebben. Je kunt daarbij kiezen uit de volgende mogelijkheden:

  • Geen: de gebruiker kan die functie dan niet gebruiken;
  • Zonder manager code: de gebruiker mag de functie gebruiken;
  • Manager code verplicht: de gebruiker mag, nadat de manager zijn code heeft ingevoerd, de betreffende functie gebruiken.

Klik nu rechtsonder op "Opslaan". Via 'Gebruikers' kun je de betreffende gebruikers dan aan deze nieuwe Gebruikersgroep koppelen. Onder het veld 'Gebruikersgroep' kun je de nieuwe groep toevoegen en rechtsonder "Opslaan".

Gebruikersgroep verwijderen

Om een gebruikersgroep te verwijderen druk je op het prullenbakicoon naast de bediende. Hierna bevestig je het verwijderen door op "Ok" te drukken. Let op: verwijderde groepen kunnen niet meer hersteld worden. Zorg dat je gebruikers die hier aan gekoppeld waren aan een andere groep koppelt.

🎓 Stap-voor-stap instructies

Hoe hebben we het gedaan?

Contact